16 sporen analoog

voor specifieke pro-audio projecten als opname apparatuur, mengtafels, etc

Moderator: Beheerdersteam

ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 17694
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor ds23man » za 27 sep 2014, 15:18

Inderdaad hopen dat er mechanisch niet iets vervangen moet worden, het is geen Studer kwaliteit met de bijbehorende onderdelenvoorziening. Lees hier en daar dat deze machines nog al eens wat bandsalade willen produceren, wordt je niet vrolijk van....... :(

Mr Tube
Berichten: 1461
Lid geworden op: ma 13 feb 2006, 21:27
Locatie: IJmuiden

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor Mr Tube » za 27 sep 2014, 15:31

ds23man schreef:Inderdaad hopen dat er mechanisch niet iets vervangen moet worden, het is geen Studer kwaliteit met de bijbehorende onderdelenvoorziening. Lees hier en daar dat deze machines nog al eens wat bandsalade willen produceren, wordt je niet vrolijk van....... :(


Daar kan ik mij wel iets bij voorstellen, in principe is de mechanica zeer degelijk maar er zijn wat zwakke punten.
Een daarvan dat is het rem systeem, ik heb nu een kant gemodificeerd met linnentape en dat werkt een stuk beter dan de kurk oplossing.
Verder zijn een paar lagers aan vervanging toe maar dat zijn gewoon standaard SKF lagers dus dat is geen probleem, de aandruk rol kan nog wel een poosje mee.
Ik ga nu stap voor stap de elektronica opnieuw opbouwen, de besturing en de remote is gewoon een drama.
Bandteller doet het ook niet volgens mij, tenminste de display is een beetje op. Allemaal dingen waarvoor wel een alternatief te vinden is, ik denk ook dat het probleem zit in hetfeit dat alle IC's in een voetje zitten.

ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 17694
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor ds23man » za 27 sep 2014, 16:14

De ic's in verkeerde voetjes zitten.......

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20001
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor ray5150 » za 27 sep 2014, 18:08

Van die goedkope waarvan de klemmen allemaal zwart uigeslagen zijn, zeker ?
Er zijn inderdaad voetjes, en voetjes...

ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 17694
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor ds23man » za 27 sep 2014, 18:32

In die tijd waren er volgens mij nog niet eens voetje met gedraaide contacten.

ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 17694
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor ds23man » za 27 sep 2014, 18:35

Als ik de manual zo zie is het vervangen van al die voetjes al een megaklus! :shock: :shock: :shock:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20001
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor ray5150 » za 27 sep 2014, 21:38

De IC's van de rec-pb amps zitten toch direct op de PCB's gesoldeerd ?
Ik kan het niet zo goed zien op de foto's...
Als je op alle 16 kanalen voetjes wil plaatsen heb je er al 208 nodig.
En daarna moet je nog met de logica starten. :lol:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 10419
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor Ah!buis » za 27 sep 2014, 22:27

ray5150 schreef:De IC's van de rec-pb amps zitten toch direct op de PCB's gesoldeerd ?
Ik kan het niet zo goed zien op de foto's...
Als je op alle 16 kanalen voetjes wil plaatsen heb je er al 208 nodig.
En daarna moet je nog met de logica starten. :lol:

Dat zijn er nogal wat :o ,boel eruit en een µC erin ? :shock:
Als er van die laag profiel voetjes inzitten (meen indertijd van TexasInstruments) is 't narigheid.Meermaals meegemaakt dat op een IC duwen al genoeg was om weer (onbetrouwbaar) kontakt te krijgen.
Met het model met een soort h-vormige veer, waarbij het IC-pinnetje achterin de h naaronder erin gaat, heb ik nooit last gehad.
Anne

Mr Tube
Berichten: 1461
Lid geworden op: ma 13 feb 2006, 21:27
Locatie: IJmuiden

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor Mr Tube » za 27 sep 2014, 23:29

Op de audioprinten zitten geen IC voeten, alleen in de besturing.

de besturigsprint
sc7.jpg


verder nog een remote unit met 6808 microprocessor, voor mij bekend terrein maar toch....
Toch kan dit hele circus inderdaad worden vervangen door een enkele Atmel controller of een Arduino.

Als ik naar de print kijk vraag ik me af of de condensatoren wel de meest gelukkige keuze is, daar zie ik liever keramische types voor de voedingsontkoppeling van de IC's

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 10419
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor Ah!buis » za 27 sep 2014, 23:56

Om die condensators zou ik me niet zo'n zorgen maken,die cmos4000 serie is niet snel ,komt ontkoppelen ook niet zo kritisch.
De trimpotjes zien er die op keramische drager te zijn.Zit vaak een verzilverde kontaktveer in die zwart en broos wordt.
En die voetjes zijn laag profiel naarlingen. De goeie (behalve dan de dure gedraaide) zijn die waar ik het over had,daar krijg je naast de IC een opstaande rand met ook kontaktoppervlak naast de pinnen.
De 6808 ken ik niet (wel 6800 en 6809) ,is er zeker een met het prog. er bij de produktie ingebakken :?
Anne

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20001
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor ray5150 » zo 28 sep 2014, 0:15

Ik mag toch wel aannemen dat die trimpotjes vervangen worden door gesloten exemplaren ?
Lijkt me nou niet iets waar je lang over hoeft na te denken...

ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 17694
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor ds23man » zo 28 sep 2014, 8:24

Die Siemens MKT's willen nog wel eens corroderen op het punt van de aansluitdraad aan de zijkant. Vervangen dus door volledig ingegoten types!

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20001
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor ray5150 » zo 28 sep 2014, 12:07

En hij had al zo weinig te doen. :mrgreen:
Ben eigenlijk wel benieuwd wat voor voeding erin zit, zou ik ook wel een paar foto's van willen zien.

Mr Tube
Berichten: 1461
Lid geworden op: ma 13 feb 2006, 21:27
Locatie: IJmuiden

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor Mr Tube » zo 28 sep 2014, 14:26

He is alive!

na wat kleine mods kan ik hem in theorie zonder remote aansluiten, stekker er in en spanningen nameten.
lijkt allemaal in orde en de ventilatoren maken een tering herrie, eerst die maar eens om zeep helpen.... hij staat nu toch open.

capstanmotor loopt heel rustig.

de loopwerkfuncties werken, wel linker lusvanger even helpen want die bedient de autostop.

als de rechter grote bandgeleider rol draait komt de drukrol tegen de capstan as, stopt deze met draaien dan gaat de drukrol er weer vanaf, een beveiliging dus.

De voeding is niet echt goed bereikbaar want die zit onderin de kast, deze heeft het meest te lijden gehad van vocht.
Ik wil eigenlijk deze in een losse kast bouwen met passieve koeling, de regeltransistoren voor de wikkelmotoren zitten ook onderin en die hebben behoorlijke koeling nodig.
Het stelt verder niet zoveel voor wat gelijkrichters en elco's en stabilisatie IC's voor de 24V en twee keer 18V en nog 32V voor de capstanmotor

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20001
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor ray5150 » zo 28 sep 2014, 14:39

Ik denk dat de ventilatoren gewoon vol stof zitten, en anders zijn de lagers versleten.
Een paar nieuwe maakt vaak al een wereld van verschil.

Mr Tube
Berichten: 1461
Lid geworden op: ma 13 feb 2006, 21:27
Locatie: IJmuiden

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor Mr Tube » zo 28 sep 2014, 14:49

Recorder moet gewoon stil zijn, ik kan er uiteraard van die extra stille computerventilatoren in zetten en deze zelfs op een lagere spanning zetten met een thermostaat ertussen maar als het kan doe ik liever zonder.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20001
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor ray5150 » zo 28 sep 2014, 14:54

Het feit dat hij onder in de kast zit is natuurlijk ook niet echt gunstig voor een goede warmte afvoer.
Vroeger hadden veel studio's een aparte "machinekamer" waar de recorders opgesteld stonden.
Daar maakte het geluidsniveau dan niet zoveel uit.

Mr Tube
Berichten: 1461
Lid geworden op: ma 13 feb 2006, 21:27
Locatie: IJmuiden

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor Mr Tube » zo 28 sep 2014, 15:23

4 vleugel bouten losdraaien en de zaak is gesplitst, zit nog een plaat bovenop met nog extra Mu metaal.
en dan kun je overal bij.

sc8.jpg


en dan nog even de kant met de torren voor de wikkelmotoren

sc9.jpg

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 10419
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor Ah!buis » zo 28 sep 2014, 16:15

En ook nog wat µ-metaal rond/op de trafo, geen half werk.
De zekeringen en hun klemmetjes zijn waarschijnlijk ook aan vervanging toe.Roesten nogal makkelijk samen weg.
Anne

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20001
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor ray5150 » zo 28 sep 2014, 23:56

Weer wat op de boodschappenlijst voor Baco... :lol:
(wie hem niet snapt, da's een grote leger en elektronica dump in IJmuiden)
Mooi gebouwde kooi trouwens, tegenwoordig zou dat allemaal blik zijn.

Mr Tube
Berichten: 1461
Lid geworden op: ma 13 feb 2006, 21:27
Locatie: IJmuiden

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor Mr Tube » ma 29 sep 2014, 7:39

Nu de besturing werkt zonder remote unit kan de dat lompe ding in het rariteiten kabinet want die ga ik niet gebruiken, nog wel een paar onderdelen daarvan nodig.
De remote unit bevat ook het 680x processor board die eigenlijk alleen wordt gebruikt voor het in en uitschakelen van de 16 kanalen en nog wat functies wat na enige aanpassing ook met 16 schakelaars kan, verder zit daar de bandteller waarvan de moeilijk verkrijgbare display opgebrand is.

De volgende stappen worden:

De 16 audioprinten aanpassen zodat ze met directe signalen te besturen zijn ipv dat deze ingeklokt worden via een bussysteem, dit is eenvoudig door de D flipflops te verwijderen (een IC) en wat doorverbindingen aan te brengen en verder een weerstand te verwijderen en en een schuin te monteren. De channel select zet de print in record ready mode en als input record aan staat gaat de zaak daadwerkelijk opnemen, verder kun je voor alle kanalen tegelijk kiezen tussen line/sync of reproduce. Voor de duidelijkheid, sync is weergave via de opname kop wat handig is bij het inspelen van een spoor, anders klopt de timing niet.

Op de moederprint hoeft alleen een 4051 te worden verwijderd en dan kun je de Channel select aansluitingen koppelen aan 16 schakelaars.

Dan moet er een schakelingetje worden gemaakt om de zaak in opname te zetten, iets met een flipflop en wat poortjes. Deze schakeling moet ook voorzien zijn van een Punch in/out functie (zit nu niet op de machine), hiermee kun je de opname functie besturen van buitenaf.

Dan moet er nog een nieuwe bandteller komen, liefst met wat slimme locator functies. Ik zit heel hard te denken om een Arduino daarvoor te gebruiken met een Oled display, dat kun je zo mooi maken als je zelf wil.

En dan valt er nog wat te modificeren aan de audioprinten, zeker wat deftige opamps toevoegen.
Als ik kijk naar de 5534 die er nu in zitten dan vrees ik voor de vervorming, de gain is namelijk rond 80dB bij 50Hz en bij 20KHz nog zo'n 40dB.

En dan blijft er natuurlijk nog het opknappen van de voeding en de besturingsprint maar dat kan gewoon tussendoor.

Mr Tube
Berichten: 1461
Lid geworden op: ma 13 feb 2006, 21:27
Locatie: IJmuiden

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor Mr Tube » ma 29 sep 2014, 7:39

bij de BACO zal ik zeker nog wel komen voor onderdelen maar ook shoppen bij mouser en ebay.

ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 17694
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor ds23man » ma 29 sep 2014, 7:49

Denk niet dat je veel winst haalt met het vervangen van de opamps gezien de vervorming en ruis die van de tape zelf al afkomstig is. De 5534 is een goede opamp, als het nou 741's waren......

Mr Tube
Berichten: 1461
Lid geworden op: ma 13 feb 2006, 21:27
Locatie: IJmuiden

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor Mr Tube » ma 29 sep 2014, 8:06

Tape vervorming ligt om en nabij de 0,1% bij 0dB (opgave RMG), daar wil ik met de electronica graag onder blijven.

In combinatie met 80dB versterking is het hard werken voor een opamp, of 40dB bij 20KHz.
het is mij trouwens een beetje onduidelijk hoe de 5534 onder deze omstandigheden presteert, wellicht valt het mee.
er zitten trouwens ook TL071's in het signaalpad.

ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 17694
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: 16 sporen analoog

Berichtdoor ds23man » ma 29 sep 2014, 8:28

TL071 is ook niks mis mee, je moet wel een heel beroerde schakeling bouwen om boven die 0,1% uit te komen.


Terug naar “Pro Audio specifiek”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast