KT88 testen

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11095
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: KT88 testen

Berichtdoor Ah!buis » vr 12 jan 2018, 15:18

Bert61 schreef:Plaatje hoe ik die shunt heb aangebracht op de meter
Edit
Heb ook nog even aan de ingang gemeten van de shunt daar meet ik 480k

Die 480k is verwaarloosbaar tov de shunt.Zie maar dat die shunt niet loskomt, lijkt me erg ongezond voor de meter.
De voltmeter zou ook wel te gebruiken zijn.Kom op zoiets,
Mtr.jpg
met 400V uit de trimpot op 4,00V uitlezing afregelen.
Hoeft niet de 7815 te zijn, kan ook met LM317 en twee weerstanden.Of als je een 7812 hebt liggen, maar dan moet de 10k verandert in 7k.
Anne

Vergissing, zou te mooi zijn, gaat omgekeerd.Nul op max spanning en naar +5 met nul-uit :(
Niet erg handig om de uitslag steeds omgekeerd te moeten gebruiken.
Dus kunnen de diode en weerstanden weg.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3113
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: KT88 testen

Berichtdoor Bert61 » vr 12 jan 2018, 16:07

Anne wat moet dat nu zijn
Ik denk dat 4 kantje de meter
1-2 aansluiting Shunt
3-4-5 de Voeding en meetspanning
Waarvan 1 - 2+ voeding 3 meetspanning
Hoogspanning trafo 300 volt met aan de 0 aan 15 volt wikkeling
Min of liever 0 we hebben nog AC daar :D de andere kant 15 volt wikkeling wordt nu de 0 AC
Tussen 0-15 brugcel voor voeding meter
Tussen 0-300 Volt de tweemaal byv26E aan print
Print uit 50-400 aan 3 Dig meter :?:
Waarom al die 7815 en en weerstandjes als er een elco over die 15 volt staat is het verder toch goed ? :!:
Voedingspanning mag 3 tot 40 volt zijn :-s
Of ben ik te simpel nu. :?:
Zoals gebruikelijk waarschijnlijk :rofl:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11095
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: KT88 testen

Berichtdoor Ah!buis » vr 12 jan 2018, 17:09

Bert61 schreef:Anne wat moet dat nu zijn
Ik denk dat 4 kantje de meter
1-2 aansluiting Shunt
3-4-5 de Voeding en meetspanning
Da's geel juis behalve dat 3-, 4+ en 5 meetspanning
Hoogspanning trafo 300 volt met aan de 0 aan 15 volt wikkeling
Min of liever 0 we hebben nog AC daar :D de andere kant 15 volt wikkeling wordt nu de 0 AC
Er zit niks aan de rest, volledig los, enkel uitgang +regelvoeding en anode komen eraan.
Tussen 0-15 brugcel voor voeding meter
Tussen 0-300 Volt de tweemaal byv26E aan print
Print uit 50-400 aan 3 Dig meter :?:
Waarom al die 7815 en en weerstandjes als er een elco over die 15 volt staat is het verder toch goed ? :!:
Voedingspanning mag 3 tot 40 volt zijn :-s
Vergeet bovenstaand schema, die 7815 zat er in om een (nutteloze) referentiespanning te hebben.Wordt dus eenvoudig zo,
Mtr.jpg
Mtr.jpg (9.09 KiB) 200 keer bekeken
Om de voltmeter, die er ook in zit, te gebruiken kan wel.Wordt wat uitgebreider dan,
Vom.jpg
en dan ook een verbinding naar massa om de spanning te voelen.De twee weerstanden zetten de 400V om in 4V voor de meter.Is het bereik van de voltmeter anders dan kunnen die weerstanden aangepast.
Anne

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3113
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: KT88 testen

Berichtdoor Bert61 » vr 12 jan 2018, 18:37

Zo werkt het Niet Anne :?: :?:
ik bedoel weer een printje maken om een meter aan te sluiten
was vroeger allemaal veel simpler :(
Er moet natuurlijk die regel print tussen de + in
Bijlagen
Meter aansluiting KT88.JPG
0E26A22B-75BE-47A1-82D9-77B986AAF8CF.jpeg

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11095
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: KT88 testen

Berichtdoor Ah!buis » vr 12 jan 2018, 19:11

Nee hoor, zo !
Anne
Bijlagen
Meter-aansluiting.jpg

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3113
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: KT88 testen

Berichtdoor Bert61 » vr 12 jan 2018, 19:22

zo bedoel je Anne
weer bedankt natuurlijk O:)
meter circuitKT88 no 2.JPG

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11095
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: KT88 testen

Berichtdoor Ah!buis » vr 12 jan 2018, 19:26

Bert61 schreef:zo bedoel je Anne
weer bedankt natuurlijk O:)
Nog niet.De 1 en 2 verwisseld ! 1 moet positief tov 2 .
En de 15V voeding moet zweven,= nergens aan.
Anne

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3113
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: KT88 testen

Berichtdoor Bert61 » vr 12 jan 2018, 19:36

volgens mij ben je met mn voeten aan het spelen :D
jij begon reageer je daarop zeker O:)
meet wel stroom maar geen spanning
meter circuitKT88 no 4.JPG

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11095
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: KT88 testen

Berichtdoor Ah!buis » vr 12 jan 2018, 19:51

Bert61 schreef:volgens mij ben je met m'n voeten aan het spelen :D
jij begon reageer je daarop zeker O:)
meet wel stroom maar geen spanning
Dat gevoel krijg ik ook al :lol:
En nee, geen spanning meten zo, dat ding meet enkel positieve spanning.
Ook nog steeds een verwisseling :(
Anne

Oh nee ! toch niet, je hebt verdikke de nrs verwisseld :x
1 staat vanboven, zet jij de 2 daar en dan zoooo klein :(

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3113
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: KT88 testen

Berichtdoor Bert61 » vr 12 jan 2018, 21:00

dan verkies ik een schakelaar of een relais er tussen Anne
Dat is toch wel mogelijk :!: :?:
boor er wel een gaatje voor een schakelaar bij de meter O:)
Dat ik kiezen kan tussen stroom of spanning
ik en ICs en hoogspanning :sure:
of er moeten buizen zijn die die functie hebben een fase draaier er tussen :bakkie:
Rustavond Anne
Edit
Moest toch nog even de data bestuderen en na jouw aanwijzingen
snap ik hoe dat zit met dat pootje aan min van de shunt
Rot ding Maar ze hebben dat allemaal.
meter circuitKT88 no 4a.JPG

Ik probeer ook dat printje te bestuken van de regel print
Daar zitten ook nog veel dingetjes net anders als in het nieuwe schema
Begint al met de middenaftakking en de 2x300 volt
Elco,s die ik passen niet Steek is een stuk kleiner als op de print
De twee weer standen van 470K over de 10uF zitten niet in het ontwerp
Een bc547 in plaats van een 2N2222 de diodes moet Mn kop erbij houden anders loopt het verkeerd af
Zal er anders een ander printontwerp van moeten maken en etsen
3B5D986C-6147-4CE5-85AE-D6DE55808B94.jpeg

FB4856BA-D5A5-442B-A63B-0FFCD5B91323.jpeg

EE1BB69F-39F4-432B-BBC7-82E5A2D4920F.gif

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11095
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: KT88 testen

Berichtdoor Ah!buis » vr 12 jan 2018, 21:54

Met een relais, moet kunnen.
De shunt moet geen extra weerstand krijgen door de relaiskontakten, dus bij de meter.
Bij het omschakelen onderbreekt de anodeverbinding even, een weerstand om de stroom niet te onderbreken. Die 10 Ω komt wel parallel aan de shunt maar maakt tov de mΩ 's niet uit.
Van de voltmeter ingang naar de plus een weerstand om het juiste bereik te krijgen (moet misschien ook nog een weerstand van de ingang naar minvoeding van de meter).Geen idee hoeveel, geen gegevens over die ingang van de voltmeter.En nog, voor de veiligheid, een diode om negatieve spanning op de ingang te vootkomen (mag misschien niet).
Anne
Bijlagen
metercircuitNr4a.jpg

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3113
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: KT88 testen

Berichtdoor Bert61 » vr 12 jan 2018, 22:27

Ah!buis schreef:Met een relais, moet kunnen.
De shunt moet geen extra weerstand krijgen door de relaiskontakten, dus bij de meter.
Bij het omschakelen onderbreekt de anodeverbinding even, een weerstand om de stroom niet te onderbreken. Die 10 Ω komt wel parallel aan de shunt maar maakt tov de mΩ 's niet uit.
Van de voltmeter ingang naar de plus een weerstand om het juiste bereik te krijgen (moet misschien ook nog een weerstand van de ingang naar minvoeding van de meter).Geen idee hoeveel, geen gegevens over die ingang van de voltmeter.En nog, voor de veiligheid, een diode om negatieve spanning op de ingang te vootkomen (mag misschien niet).
Anne

Kan het niet laten om je te beantwoordden O:)
Ga ik doen zo Anne
Volt meter heeft geen voorschakel weerstand nodig Makkie :D :dank: :dank:
Je hebt bijna een dagtaak aan mij 8-[

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 17638
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: KT88 testen

Berichtdoor Pjotr » vr 12 jan 2018, 22:34

Let op het springen van de lintworm!

Voor het meten van stroom in de V+ van de voeding zijn er talloze IC's op de markt om dit netjes te doen. Hier een schema om de stroom in de +400V te meten maar toch met de meter met zijn voetjes op de grond (GND). Ik heb hier de LT6106 gebruikt, een ouwe getrouwe. Maar er zijn er talloze.

Meter 400V.GIF

De LT6106 verbruikt een paar 100 uA. Hij wordt gevoed vanuit de 400V middels R7. Voor lagere spanningen R7 halveren in waarde. Wil je het echt netjes doen over een breed bereik dan voor R7 een stroombron. Voor de stroommeting moet wel de shunt in de meter er uit. R5 en R6 stellen het spanningsbereik in. Waarschijnlijk is met een geschikte waarde alleen R5 voldoende.

Nadeel van de LT6106 kan zijn dat het een SOT-23 SMD dingetje is. Maar al die stroommeet IC's zijn SMD. Worden gewoon niet meer in TH genaakt. Geen nood, verloopprintjes te kust en te keur: https://www.google.nl/search?client=fir ... cFot0PWl48 Alle meters kunnen nu gevoed worden met 5V middels een 7805 ergens vanuit een laagspanningswikkeling. Geen losse vliegende voedingen nodig :mrgreen:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3113
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: KT88 testen

Berichtdoor Bert61 » vr 12 jan 2018, 22:43

Ik heb niks van dat spul Peter
En de sot 23 ken ik ook niet als de steek 2,5 mm is lukt SMD solderen wel
Zal eens rondkijken is wel mooi Maar ik en ic s en hoogspanning , dat staat er al op als ik er naar wijs 8-[

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 17638
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: KT88 testen

Berichtdoor Pjotr » vr 12 jan 2018, 22:48

Nou dan maar verder knutselen met veel trafo's en zo. Maar dan ben je beter af met losse metertjes i.p.v. die combi dingen. Die zijn meestal 200mV of 400mV en kun je aanpassen zo je wilt. Die kunnen ook negatief meten --> roosterspanning. Een echte curvetracer op de scoop gaat het dan nooit worden denk ik.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3113
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: KT88 testen

Berichtdoor Bert61 » vr 12 jan 2018, 22:58

Ja kennelijk wel Peter
Op eBay vond ik dit object nr 271513574683
Die zital op een printje Peter 100 mV per Ampère en gaat tot 20Amp

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3113
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: KT88 testen

Berichtdoor Bert61 » vr 12 jan 2018, 22:59

Is niet duur Alie vraagt dat voor die lt6106

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 17638
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: KT88 testen

Berichtdoor Pjotr » vr 12 jan 2018, 23:03

Bert61 schreef:Ja kennelijk wel Peter
Op eBay vond ik dit object nr 271513574683
Die zital op een printje Peter 100 mV per Ampère en gaat tot 20Amp

Zegt mij helemaal niks. Heb je niet een link?

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3113
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: KT88 testen

Berichtdoor Bert61 » vr 12 jan 2018, 23:10

Mm nog eens werkt niet dan zo :D
Bijlagen
6824A8CD-5568-4F83-BF1E-1F6B3BA8D6BC.png

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11095
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: KT88 testen

Berichtdoor Ah!buis » vr 12 jan 2018, 23:21

Bert61 schreef:Ja kennelijk wel Peter
Op eBay vond ik dit object nr 271513574683
Die zital op een printje Peter 100 mV per Ampère en gaat tot 20Amp
Even gekeken, daar heb je hier niet veel aan.Max fout 1,5% van 5A ofwel 't kan er tot 75mA naast zitten.
Iets bouwen met de meters die je hebt en tegelijk voor later automatisch meten geschikt maakt 't nog lastiger.Iets voor later ?
Anne

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 17638
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: KT88 testen

Berichtdoor Pjotr » vr 12 jan 2018, 23:27

Ja en die dingen ruisen flink, daar zijn de Niagara watervallen niks bij :D Bovendien 20A? Wat voor KT88's heb jij wel niet Bert :shock: Het schema wat ik je gaf geeft de stroom in mA: Het is zo uitgerekend dat 250mA --> 60mV over 240 ohm. Maar kan ook anders. Je kunt toch wel iets op gaatjesprint klussen?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11095
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: KT88 testen

Berichtdoor Ah!buis » vr 12 jan 2018, 23:41

Pjotr schreef:Ja en die dingen ruisen flink, daar zijn de Niagara watervallen niks bij :D Bovendien 20A? Wat voor KT88's heb jij wel niet Bert :shock: Het schema wat ik je gaf geeft de stroom in mA: Het is zo uitgerekend dat 250mA --> 60mV over 240 ohm. Maar kan ook anders. Je kunt toch wel iets op gaatjesprint klussen?
Ik ben bang dat ie zo in nog geen tijden aan het meten van buizen toekomt.
En ipv die R7 door een stroombron te vervangen (hij moet laag kunnn voor een buizengrafiek) zou die schakeling wel gevoed kunnen met een voeding die aan de +HS zit.Bert heeft een vrije 15V~.
Anne

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 17638
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: KT88 testen

Berichtdoor Pjotr » vr 12 jan 2018, 23:47

Jawel, maar je wilt ook Vg1 en Vg2 en eigenlijk ook Ig2 meten. Dan zou je meerdere trafo's moeten hebben. Lager dan 100V voor Vg2 en Va ga je toch niet. En dan kan 220K/2W voor R7 nog prima. Die LT verstookt iets van 65uA typical. En een beetje zener doet het ook al redelijk goed vanaf een 50 - 100 uA. Erg kritisch is die 12V niet.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3113
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: KT88 testen

Berichtdoor Bert61 » za 13 jan 2018, 10:22

Pjotr schreef:Jawel, maar je wilt ook Vg1 en Vg2 en eigenlijk ook Ig2 meten. Dan zou je meerdere trafo's moeten hebben. Lager dan 100V voor Vg2 en Va ga je toch niet. En dan kan 220K/2W voor R7 nog prima. Die LT verstookt iets van 65uA typical. En een beetje zener doet het ook al redelijk goed vanaf een 50 - 100 uA. Erg kritisch is die 12V niet.

Er komt errug veel op me 8-[ 8-[
Het doeterr er niet zoveel toe welke , ik moet eerst die hoogspanning print maken :!:
Met schakelaars 1 voor 1 alle circuit,s testen En een buis erin en meten of alles zit zoals het moet zitten

Dan een printje of misschien 3 ? Om die meters zo te laten werken dat ik niet hoef te schakelen
Ga eerst maar die voeding werkend krijgen
Potmeter 50K is dat goed in jouw ontwerp Peter . :?:
Anne ik kan dat niet aanzien zo,n klodderprintje heb ik nog nooit netjes gemaakt

Anne Peter voor die andere spanningen en stromen testen is daar ook Omschakeling nodig :?:
Ik ga dus eerst die voeding maken
:goedzo: voor de hulp :dank:
Super bedankt :dank:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 17638
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: KT88 testen

Berichtdoor Pjotr » za 13 jan 2018, 10:33

Hoi Bert, Leuk hè elektronica :D

Potmeter 50K is dat goed in jouw ontwerp Peter

Nee, dat is echt veel te klein. Ook in dat andere ontwerp! Dat moet beslist 500K zijn: Er staat 400V op! Daarvoor heb je echt een goede nodig. Die voeding van mij kun je ook gewoon op dat printje maken. Er zitten alleen 2 weerstandjes extra bij en de weerstanden hebben andere waarden. Dat moet toch wel lukken?


Terug naar “Overige Elektronica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast