Bias automaat

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 983
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » ma 11 jun 2018, 11:38

yep, had je al gezegd en... ik wist het nog O:) , maar ik ging uit van het max. nl. -75V.
Maar altijd goed dat nog eens te vermelden want voor bv. PCL86 en eigenlijk voor alles waarbij -60V volstaat kan je de BC556B gebruiken.

@democles: ga er maar van uit dat het de BC556 wordt, die neemt de minste plaats in.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3561
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » ma 11 jun 2018, 13:55

@democles: ga er maar van uit dat het de BC556 wordt, die neemt de minste plaats in.


Zal ik doen :goedzo:

Maar voor een KT88 of GU-50 de andere gebruiken!
Laatst gewijzigd door democles op di 12 jun 2018, 1:05, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4681
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 11 jun 2018, 14:11

Zijn er geen courante types die 75 volt kunnen verdragen met pootjes er aan ?
Heb deze gevonden bij farnell
2n3702
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 983
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » ma 11 jun 2018, 15:46

als je een BC556A kiest heb je ook een type voor Vce = 80V

Update: foute Vce waarde van LtSpice voor dit model.
Laatst gewijzigd door Willy_61 op ma 11 jun 2018, 19:24, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4681
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 11 jun 2018, 16:18

Een A Type heeft dacht minder versterking Dat is geen probleem ?
Maar volgens Datablad 65 volt
BC556A pdf
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3561
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » ma 11 jun 2018, 17:50

Terwijl de jongens er nog niet uit zijn welke transistor, de print en alle aansluitingen aangepast.

Proefprint afgedrukt.

Dit moet hem zijn :lol:

Als er iets veranderd moet worden roept u maar......... :mrgreen:

Voor de zelfetsers de lay-out bijgevoegd als WORD bestand.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door democles op wo 13 jun 2018, 13:34, 5 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4681
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 11 jun 2018, 18:14

Bedankt Demo ! :goeie:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 983
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » ma 11 jun 2018, 19:21

Bert61 schreef:Een A Type heeft dacht minder versterking Dat is geen probleem ?
Maar volgens Datablad 65 volt
BC556A pdf


Ik heb me gebaseerd op het model in LtSpice, daar wordt BC556A resp. -B onderscheiden door hun Vce: 80V resp. 65V.
Ik heb nu ook naar datasheets gekeken en blijkbaar is LtSpice fout want A, B of C duiden op verschillende max. stroom types.

Dus houdt het op BC556 voor negatieve spanning tot 60V wil je hoger dan vind je er genoeg om in de plaats te zetten. Ik denk niet dat de Hfe van groot belang is.

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 983
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » ma 11 jun 2018, 19:30

Demo, knap gewerkt, een modelprint!

Interessant nieuws van Elektor, betreffende printen laten maken voor een heel schappelijke prijs, bij Fusion PCB Manufacturing

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12082
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » ma 11 jun 2018, 20:05

Bert61 schreef:Zijn er geen courante types die 75 volt kunnen verdragen met pootjes er aan ?
Er is altijd nog deze O:)
5401.jpg
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4681
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 11 jun 2018, 20:23

Ah!buis schreef:
Bert61 schreef:Zijn er geen courante types die 75 volt kunnen verdragen met pootjes er aan ?
Er is altijd nog deze O:) 5401.jpg Anne

Dat is een bekend transistortje :-k zou goed kunnen dat ik die heb Anne
Dankjewel :dank:
Bij EOO nog steeds onmogelijk te bestellen zou jammer zijn als die weg moet [-o<
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3561
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » ma 11 jun 2018, 20:33

Bedankt Anne, pins komen ook overeen met de Basis als midden pin :goedzo:

Hier flink goedkoper https://www.reichelt.de/?ACTION=3;ARTIC ... RCH=2N5401 :hide:

EOO is nog steeds gesloten :?

MarcelvdG
Berichten: 580
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » ma 11 jun 2018, 21:05

Een BC556 is wel tussen 65 V en 80 V te gebruiken, alleen heb je kans dat de basisstroom dan de andere kant op loopt. Annes schakeling zou daar zo te zien geen last van hebben. De doorslagspanning met open basis is minimaal 65 V, dat is net het punt waar de totale basisstroom door de 0 gaat omdat de gewone basisstroom en de tegengestelde stroom die ontstaat door lawine-effecten (avalanche) elkaar in evenwicht houden. De collector-basisdoorslagspanning is minimaal 80 V, daarboven is de tor echt niet meer te gebruiken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12082
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » ma 11 jun 2018, 21:06

Bert61 schreef:Bij EOO nog steeds onmogelijk te bestellen zou jammer zijn als die weg moet [-o<
Is misschien een rustige tijd voor die zaak en zijn ze bezig een inventaris op te maken/bij te werken.Bij heel wat dingen is bijv de prijsvermelding verdwenen.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4681
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 11 jun 2018, 22:13

Laten we gezamelijk een schiet [-o< Doen :D
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4681
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 11 jun 2018, 22:17

MarcelvdG schreef:Een BC556 is wel tussen 65 V en 80 V te gebruiken, alleen heb je kans dat de basisstroom dan de andere kant op loopt. Annes schakeling zou daar zo te zien geen last van hebben. De doorslagspanning met open basis is minimaal 65 V, dat is net het punt waar de totale basisstroom door de 0 gaat omdat de gewone basisstroom en de tegengestelde stroom die ontstaat door lawine-effecten (avalanche) elkaar in evenwicht houden. De collector-basisdoorslagspanning is minimaal 80 V, daarboven is de tor echt niet meer te gebruiken.

Dan kies ik maar vor de 2N5401 dan blijven ze zeker ook heel in gebruik met een wat hogere neg bias spanning op stuurrooster .
shit draadje vergeten :oops:

MarcelvdG
Berichten: 580
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » ma 11 jun 2018, 22:46

Tja, waarom zou je immers op het randje gaan zitten als het niet nodig is? Dat kan alleen de bedrijfszekerheid maar verslechteren.

Even off topic: als je nog eens een klein torretje met aansluitdraden nodig hebt dat 400 V kan hebben, is de ZTX558 (PNP) of ZTX458 (NPN) wel een aardige. Ik gebruik ze in mijn buizen-DAC om de referentiebuis aan en uit te zetten en om neonlampjes mee aan te sturen.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4681
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 12 jun 2018, 14:29

Heb de LT1014 en de ZTX558 besteld
Voeding uit 6.3 volt en de regelaar is een 7805
Zitten er nog andere specifieke onderdeeltjes op waarvan de waarde en soort erg belangrijk is ?
Dan bestel ik die ook nog ¡
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12082
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » di 12 jun 2018, 19:38

Bert61 schreef:Voeding uit 6.3 volt en de regelaar is een 7805
Hou er wel rekening mee dat massa van het regelcicuit aan de massa van de eindbuizen moet zitten.De 6,3V voor de gloei van de eindbuizen kan aan één kant aan massa en de andere kant kan dan enkelfasig ( 1 diode, geen brug) gelijkgericht.
Of anders heb je een aparte trafo-uitgang nodig.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3561
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » di 12 jun 2018, 20:15

Anne,hoeveel mA trekt de schakeling?

Kleine trafo er bij?

Dat van de Massa van de schakeling naar Massa eindbuizen heb ik nu in de tekening vermeld.

MarcelvdG
Berichten: 580
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » di 12 jun 2018, 20:49

Als je de 5 V uit een enkelzijdig gelijkgerichte 6,3 V-wikkeling wilt maken, komt een 7805 dan niet in drop-out? 6,3 V maal wortel 2 is iets minder dan 9 V, met een netspanningsvariatie van -10 % zit je dan op krap 8,1 V, je verliest al snel een volt over de gelijkrichtdiode, dan moet de piek-piek rimpelspanning er nog af en een 7805 heeft officieel 7,3 V nodig. Ik zou dan eerder aan een low-dropoutregelaar zoals een LM2940T-5.0 denken, of aan een LP2950CZ-5.0.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12082
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » di 12 jun 2018, 21:33

democles schreef:Anne,hoeveel mA trekt de schakeling?

Kleine trafo er bij?

Dat van de Massa van de schakeling naar Massa eindbuizen heb ik nu in de tekening vermeld.
Met 10mA kom je al ruim toe.En zo kan 't ook O:) .
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3561
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » di 12 jun 2018, 21:53

Leuke schakeling :goedzo:

Wel wat meer onderdelen dan een trafotje van 7,5v 120mA (van 2 euro) :-k

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4681
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 12 jun 2018, 21:55

Ah!buis schreef:
democles schreef:Anne,hoeveel mA trekt de schakeling?

Kleine trafo er bij?

Dat van de Massa van de schakeling naar Massa eindbuizen heb ik nu in de tekening vermeld.
Met 10mA kom je al ruim toe.En zo kan 't ook O:) .
Anne

Ik moet dit natuurlijk niet hier doen maar in de topic waar ik die bias automaat wil toepasen
Ik heb al 2 kleine trafo,s in gebruik
1 voor de Vertraagd opkomen Hoogspanning barry2001
Daar voed ik , Dit ,Dig. Metertje mee wat komt te vervallen idem print met instel potjes )
En van Ronny en. ,deze,
Die gebruik ik dan voor de voeding van dit schakelingetje
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3561
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » di 12 jun 2018, 22:06

Vroeg me al af omdat je dit schreef.

Voeding uit 6.3 volt en de regelaar is een 7805


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bert61, metabaron, Pinterestbot en 2 gasten